Označení kuchařka ovšem není úplně přesné. Útlé dílko Jozy Břízové s názvem Vaříme za maminku vyšlo v roce 1960. A zlatá šedesátá to pro gurmány rozhodně nebyla. Děti dychtivé pomáhat mamince v kuchyni se zde mohly dočíst, jak dobře umýt nádobí ("Nádobí před mytím roztřídíme: vlevo od dřezu jsou sklenice, vedle talíře a porcelán a nakonec kastroly a hrnce."), jak správně ohřívat nebo zásady správného prostírání a oblékání při vaření ("Máme pro doma župan nebo šaty a přes ně si oblékneme šatovou zástěrku..."). Zástěru mám - děkuji drahá sestro - ale šaty pro doma ještě ne. Po této podrobné a poučné teorii se malí kuchaři a kuchařky mohou pustit do přípravy jednoho z dvaceti menu hodnotné, výživné a chutné večeře či oběda pro celou rodinu. K tomu je přiložen nákupní seznam a postup přípravy s přesným rozepsáním jednotlivých kroků. Zde je malá ukázka:
Letní večeře III
Vařená mrkev se strouhankou (strouhanku možno vynechat)
Drůbeží konzerva na paprice
Nudle vařené
Salát míchaný
Je sice pravda, že ve spoustě starších kuchařek lze objevit rady cennější než himalájská sůl, ale Vaříme za maminku bych k nim neřadila. Ve srovnání se současnými trendy local&seasonal je návod na vaření z konzerv a ohřívané párky k večeři jako zjevení z daleké minulosti. Je dost těžké si představit, že někdy mohl být někdo nadšený z konzerv. I když - možná se tehdy dělaly opravdu z masa. Otázka je, kolik současných profesionálních kuchařů doma začínala právě s touto knihou.
Mám v zásobě ještě pár retro skvostů, ale jaké je vaše kuchařské retro?
Joza Břízová. Vaříme za maminku. PRÁCE, 1960. 100 stran.
Joza Břízová. Vaříme za maminku. PRÁCE, 1960. 100 stran.
nahodou je to hezka retro kniha, vypovidajici o dobe sveho vzniku
OdpovědětVymazat