8. 5. 2014

Dobře naložená kniha

V dobrém sýru najdeš sílu, zvláště pak v nakládaném hermelínu!


Varování: Tento článek je psán se záměrem navnadit vás na koupi této knihy. Není sponzorován žádnou firmou, nezaplatily  si ho autorky, aby si namastily kapsy z prodeje. Ani já z toho nic nemám. Tedy kromě dobrého pocitu.








Řada z vás, mých čtenářů, jsou mí přátelé, kteří vědí, že jsem se profesně podílela na přípravě už několika kuchařek. Ovšem ta poslední, v jejíž tiráži najdete i mé jméno, je tou, na kterou jsem pyšná asi nejvíc. Velká sýrová nakládačka je pro všechny dobře naložené lidi, kteří stejně jako celý autorský tým fandí specialitě mnoha hospod - nakládanému (a jinému) hermelínu.

Za nakládačkou - tou knižní i každoroční soutěží v nejchutnějším a nejvzhlednějším nakládaném hermelínu - stojí především Káča (Suchá) a Iva (Bartošová). Pak jsme se v kanceláři potkaly já a Zuzka, slovo dalo slovo, obě jsme se shodly na naší oblibě nakládaného hermelínu a nápad na sepsání vítězných i jiných receptů na tuto originální českou specialitu byl na světě. Nesmím zapomenout ani na grafika Jiřího, který dal knize jedinečnou grafickou podobu. Chvíli se nechal přemlouvat, ale nakonec se do toho pustil a odvedl výtečnou práci. Kniha, jak už to tak bývá, se rodila poměrně dlouho. První recepty vzešly z minulých ročníků Velké sýrové nakládačky, posléze se daly dohromady dvě poloviny autorského týmu, resp. autorského a produkčního, měnila se podoba - grafická i věcná, posouvaly se termíny, až byla konečně vytištěna a my ji držíme v ruce a kocháme se, jak se nám povedla. V jejím průběhu se jedna členka týmu vdala (alespoň myslím, že jen jedna) a dalším dvěma se narodili kluci (skutečně plodná kniha).  A teď je opět na nás, abychom všem, kdo nám nevěří, dokázali, že naše nadšení pro nakládaný hermelín sdílí spousta dalších lidí.

O co tedy jde. Ve Velké sýrové nakládačce najdete soupis ozkoušených předpisů na nakládaný hermelín. Ten může mít spoustu chutí - sladkou (např. Fíková La Jannette, s. 36), ostrou (Japoncova ostrá šavle, s. 44) nebo zdravě bylinkovou (Dobrotaj, s. 28). Řada z nich jsou recepty soutěžících na stejnojmenné soutěži a samozřejmě jsou tu i recepty vítězné (za všechny absolutní vítěz loňského ročníku Balkanski Kicoš, s. 18). Vedle hermelínů do oleje ponořených se autorky posunuly i na gril či do trouby a nezapomněly ani na klasické rychlé chuťovky. A znovu opakuji - všechny recepty jsou vyzkoušené a ochutnané (některé dokonce několikrát). Nechybí ani základní postup "jak na to". Mysleli jsem prostě na všechno. Aby se vám kuchařka líbila, inspirovala vás a možná i trochu pobavila. A já bych vlastně chtěla všem poděkovat, že se do toho pustili a že jsem měla možnost, i když jsem si v průběhu příprav odskočila na "dovolenou" (hahaha), se na tom stejně podílet. 
Máte-li nakládaný hermelín rádi, pojďte s námi objevovat jeho různé chutě a podoby, které zachutnaly i tak mlsným jazýčkům jako je Milan Cajs, pan Cuketka nebo redaktorka časopisu Apetit Darina Sieglová. A jestli vám to nic neříká, zaručuju vám, že stejně aspoň jeden recept zkusíte. 


Pokud se chcete podívat, jak autorky vypadají v akci, stavte se za námi v sobotu 17. května na Výstavišti v Praze Holešovicích na veletrhu Svět knihy Praha. Od 16.00 budou Káča s Ivou nakládat a můžete odejít dobře naloženi i s podepsanou kuchařkou. A samozřejmě přijďte i na letošní ročník Velké sýrové nakládačky 17. června (podrobně na www.syrovanakladacka.cz nebo FB), kde knihu všichni společně pokřtíme!


















Kateřina Suchá, Iva Bartošová. Velká sýrová nakládačka. Mladá fronta, 2014. 123 str.

Žádné komentáře:

Okomentovat