Experiment, který se (ne)povedl.
O Láďovi jsem hodně slyšela. Vymetl z českých kuchyní všechny Zdenky, Italy, Dity a spol., aby nám všem ukázal, že vařit se dá levně, chutně a rychle. Láme (téměř neexistující) žebříčky prodejnosti rychleji než Michal Viewegh. Ale kdo to ten Láďa vlastně je? Nikoliv kuchař, ale experimentátor.
"První jídlo jsem uvařil v době, kdy jsem si jako šestiletý byl schopen přeslabikovat návod na polívku z pytlíku. Byla žampionová a povedla se mi."
Stejně tak je třeba pohlížet i na jeho recepty. Jako na experimenty testující co všechno jsou někteří ochotni udělat a sníst jen proto, že jim to zdánlivě ušetří pár drobných. Přemýšlím, zda je to celé jedna velká parodie na současný trend zdravého vaření z kvalitních surovin. Nebo jen truchlivý obraz českých kuchyní. Ačkoliv jsem si na začátku myslela to první, nyní už se více přikláním k variantě č. 2. Z diskuzí internetových i jiných jsem pochopila, že existují lidé, a není jich málo, kteří podle Hrušky opravdu vaří, chutná jim a berou celou tuhle věc vážně. Neznáte-li, podívejte se na pár dílů pořadu Prostřeno! – vysílá Prima FTV, lze shlédnout i na webu, určitě mu jednou věnuju samostatný článek. Tam uvidíte, že pokrmy vycházející z českých kuchyní se více blíží těm od Hrušky. Když si všechny recepty z Vaříme s Láďou Hruškou projdete, zjistíte, že cílem každého jídla je zaplácnout žaludek něčím vydatným, aby se veškerá energie přesunula na trávení a ne na jiné, podružnější, intelektuální činnosti.
Ne všechny recepty jsou naprosto nepoužitelné. S přimhouřením všech očí se dá najít i pár docela normálních. Žádná vysoká gastronomie to není, ale doma obstojíte. Pamatuji si, že moje máma, když jsem byla malá, dělávala podobné Hrníčkové knedlíky (s. 56) a nebyly špatné. Převažují ovšem jídla, která se podle mě jíst ani nedají. Často je zdůrazňován nejen finanční (levné) a smyslový (chutné) aspekt Láďových jídel, ale také efekt zdravotní, tzn. jde o jídla zdravá a bez chemických přísad. A pak tam najdete Smaženou tlačenku (s. 74), Polívku z taveného sýra (s. 46), nebo Nadívané kuřecí kůže (s. 60). Kuřecí kůže jsou ostatně Láďovou oblíbenou surovinou. Zeleninu musíte hledat lupou, ovoce používá v dortu nebo knedlících. K nalákání neslouží ani fotky, které jsou u každého receptu. Bohužel. Rozmazané, neostré, vyfocené snad mobilem. Pokud vás od přípravy a konzumace neodradí tyhle obrázky, pak už nic. Velikonoční beránek (s. 126) vás bude strašit ještě dalších několik nocí.
Jednou z mnoha dalších věcí, která mě zarazila, je nacenění jednotlivých surovin. Pokaždé, když vidím u nějakého receptu uvedené vedle množství ingrediencí i jejich cenu, začnu přemýšlet, kdo a podle čeho to přepočítával? Pominu-li fakt, že u některých surovin ceny jsou, u jiných ne, některé částky mi prostě nesedí. Jak se spočítá cena za lžičku grilovacího koření, špetku soli, lžičku mletého pepře, lžíci oleje? A i když si to sečtete, někdy vás cena odrovná. Např. cena tyčinek se šunkou (s. 144) je 96, 50 Kč. Počet tyčinek není uveden, ale ty z obchodu vás asi vyjdou stejně, ne-li levněji. Vaší úvaze nechám, kolik éček a přidaných přísad může být v jogurtu za 5 Kč (Sýr a lá Lučina, s. 36) nebo nugátové čokoládě za 15 Kč (Nugátové croissanty, s. 110).
Vzhledem k uvedenému asi pochopíte, proč jsem vypustila tradiční recenzní recepty. Prostě jsem nenašla nic, co bych chtěla vyzkoušet, nač bych vyloženě dostala chuť. Pak jsem váhala i s ukázkovým receptem. Ale jo, dám vám ho. Třeba jeden z těch pro mě méně pochopitelných (a to mám smažák ráda!). V úvodu k tomuto receptu se píše, že jej lze udělat na pracovišti během pauzy na oběd. Upřímně doufám, že s nikým takovým nebudu jednou sdílet pracoviště já.
Ingredience:
100 g tvrdého sýra (15 Kč), 1 rozšlehané vejce (3 Kč), tuk a strouhanka na vymazání hrnku (1 Kč), široký hrnek
Postup:
1. Sýr si nejdříve nastrouhej na hrubém struhadle. Rozšlehej vejce. Široký hrnek vymaž tukem a vysyp strouhankou.
2. Do hrnku dej polovinu nastrouhaného sýra, rozšlehané vejce a poté i zbytek sýra. Navrch nasyp trochu strouhanky.
3. Vlož do mikrovlnky a ohřívej na nejvyšší stupeň 5 minut. Nakonec nechej minutu dojít a vychladnout.
Doporučila bych někomu tuhle kuchařku? Možná. Jako výstrahu, jak to taky může v kuchyni dopadnout, pokud člověk rezignuje úplně na všechno.
Vaříme s Láďou Hruškou - levně a chutně. Euromedia Group, k. s. – Ikar ve spolupráci s TV NOVA, 2014. 158 str.
Knihu k recenzi poskytl Martinus.cz.
Doufala jsem, že se tu recenze objeví. :) Foodstyling jsem nečekala nijak oslnivý, ale stejně mě překvapil.
OdpovědětVymazatA babičkas nadšením důchodci vlastním prosila, abych jí knihu koupila. Škubala jsem se už předtím, teď vážně netuším, zda si tohle vezmu na triko.
OdpovědětVymazatProboha, smažák z mikrovlnky? To je zlý sen, mé chuťové buňky se otřásají strachem a odporem, má žaludeční stěna páchá sebevraždu...
Hnízdo zvrhlé Narcisky
Už delší sobu silně váhám, jestli to nedám spolužákovi z recese...Ale nechce se mi cpát peníze Láďovi Hruškovi.:/
OdpovědětVymazatBabička si jí přála k Vánocům, ale nakonec jsme jí vysvětlily, že to asi není dobrý nápad.
OdpovědětVymazat.
Po beránkovi jsem kuchařku zavřela...