17. 1. 2015

Hrníčkové koláčky po anglicku

Tak nějak by mohl znít překlad tolik skloňovaných cupcakes. V poslední době jsou tyhle malinkaté načančané dortíky poměrně v oblibě, často se pletou s jinými podobně velkými muffiny. Rozdíl mezi nimi je v přípravě i ve výsledném vzhledu – muffiny se moc nezdobí, různé přísady jsou spíš uvnitř, cupcakes jsou v podstatě úplně obyčejné a kouzlo jim dodávají různé polevy, krémy a zdobení. Já osobně dávám přednost spíše "mafínům", protože moje výtvarné nadání nedosahuje takových kvalit, aby mohly být "kapkejky" nazvány krásnými. Sladká kuchařka, kterou vám chci dnes představit, je takových okouzlujících dortíků plná.

Na první pohled kuchařka trochu klame - jejím autorem není Jamie Oliver, ale Jemma Wilson (Cupcake Jemma). Je jednou z nadšených kuchařů, kteří spolu s Jamiem plní video kanál FoodTube a zakladatelkou pekařství Crumbs & Doilies, zaměřeném především (ovšem ne výhradně) na cupcakes. Jako naprostý samouk dohání teoretické vzdělání pílí a nadšením pro pečení. Což je důkaz toho, že když se člověk v něčem najde, dosažená škola a vzdělání nehraje zase tak velkou roli (jasně, když chcete být neurochirurgem nebo pilotem, asi si o tom budete muset nejdřív něco přečíst).

Takže, když jsme si vysvětlili, že Sladká kuchařka není kuchařka Jamieho Olivera a není ani nijak extra velká, je to vlastně brožovaný sešit velikosti cca A5 o necelých 130 stranách, můžeme se podívat dovnitř. Hlavní náplní jsou, jak jinak, cupcakes různých chutí, vůní a vzhledu. Recepty jsou rozděleny do pěti kapitol - Základy (v níž jsou tři základní cupcakes, krémy a zdobení, které využijete v následujících kapitolách) a Jaro, Léto, Podzim a Zima. Kromě cupcakes tu najdete i recepty na sedm dortů, které vypadají naprosto úžasně (a poměrně složitě). Mezi jarními recepty najdete speciální velikonoční cupcakes, letní voní ovocem, podzimu a zimě zase vévodí kořeněné dortíky. Všechny recepty, kromě dortů, jsou na 24 cupcakes, takže si připravte buď dvě formy, nebo kalkulačku.














Ačkoliv jsem do této chvíle byla k těmto sladkým dortíkům docela skeptická, přišly mi vlastně dost obyčejné, ale zároveň až příliš přezdobené. Stačilo si párkrát projít tuhle kuchařku (čímžto děkuji Ježíškovi z Martinus.cz) a najednou bych chtěla péct jen tohle. Zkusit tohle těsto a zkombinovat to s tímhle krémem. A protože opravdu dobré jídlo poznáte podle toho nejjednoduššího, nepouštěla jsem se do nějakých experimentů, ale pěkně od Základů - mou volbou recenzního receptu tudíž byly Opravdu snadné čokoládové cupcakes (s. 18) s vanilkovým máslovým krémem (s. 16). Měla jsem k dispozici pouze jednu formu na 12 košíčků, tudíž jsem vše udělala z poloviční dávky. Těsto super (škoda, že ho v míse nezbylo víc, vyšlo to přesně na 12 kousků), ovšem potíž nastala u krému. V původním rozpisu je 300 g másla a 675 (!!!!) g moučkového cukru, což mi přijde až moc. Na poloviční množství krému jsem dala ani ne třetinu cukru, i tak to bylo sladký jako .... no, hodně sladký. Pokud je někdo ze čtenářů tohoto příspěvku v zahraničí, podívejte se prosím do originální anglické verze, jestli to tam je stejně (je to krém ze strany 16). Na tomhle videu sice dává na 200 g másla 450 g cukru, takže je možné, že je to správně...


Pokud jste na sladké, tak jako já, bude se vám tahle kuchařka hodně líbit. A mrkněte se i na Jemmina videa na Foodtube, ovšem ne hladoví, unavení nebo deprimovaní s prázdnou spíží.

Cupcake Jemma. Sladká kuchařka. MLD Publishing, 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat